Télen is nélkülözhetetlen a bodza!
Sokan csak frissítő nyári italként ismerik a bodzát, pedig virága és termése is gyógyító erővel bír.
A bodza tulajdonságai igen sokrétűek: flavonidokban gazdag, kiváló antioxidáns, bogyóiban rengeteg a C-vitamin, de tartalmaz A és B vitamint, folsavat, és olyan ásványi anyagokat, mint a foszfor, vas, magnézium, kalcium, kálium. Tél lévén érdemes azzal kezdeni, hogy az immunrendszer erősítésére és megfázás kezelésére a növény virágzata és termése - illetve az ezekből készült kivonatok - is hatásos. Klinikai és tesztek tanúsága szerint a bogyó több influenza vírussal szemben is hatékonynak bizonyult.
Hatásos a herpesz vírus ellen, és sikerrel alkalmazható tüdőgyulladás és tüdőgyengeség esetén is. A bioflavonoidok, vagy P-vitamin az erek állapotára van jótékony hatással és segíti a C-vitamin felszívódását. Az antioxidánsok szerepe a szabadgyökök elleni küzdelemben közismert, segítenek a rákos megbetegedések megelőzésében.
Egyfajta tisztítószerként, azaz méregtelenítőként is tekinthetünk a bodzára, vértisztító, vizelethajtó, izzasztó és hashajtó tulajdonságai miatt. Az agy és az idegek működéséhez szükséges esszenciális aminosavakat is tartalmaz a bodza, ezért ajánlják depresszió, búskomorság ellen is. A Magyarországon gyakori növény kiemelt helyet foglalt el a népi gyógyászatban. Őseink hámosítónak, köptetőnek, hánytatónak, vizelethajtónak, vértisztítónak, fájdalomcsillapítónak használták, de főzetét alkalmazták TBC, székrekedés és szemgyulladás esetén is.