Természetes anyag szalicil helyett!

Jól bevált módszer a lekváros üveg lezárása előtt egy "késhegynyi" szalicilt vagy nátrium-benzoátot a tetejére szórni. Hatékony, de nem túl egészségbarát megoldás, ezért ajánlunk inkább néhány csepp grapefriutmag-kivonatot.

Ha a felfőzött, cukorral tartósított lekvárt a kifertőtlenített üvegbe töltöttük - a tartósítás részleteiről bővebben itt -, már csak a lekvár lezárása és a dunszt van hátra. A jól bevált mesterséges tartósítószerek, mint például a szalicil, a nátrium-benzoát, vagy egy egész sor más szintetikus anyag, hatékonyak, de egészségügyi hatásaik nem teljesen tisztázottak.

Egyes vizsgálatok szerint allergiát és számos különféle megbetegedést okozhatnak, az élelmiszeripar E-számokkal kapcsolatos dilemmái ismertek...

Teljesen természetes, sőt kiváló élettani hatásokkal bíró tartósítószer lehet lekvárok esetén a grapefruitmag-kivonat. Erős vírus-, gomba- és baktériumölő hatásának köszönhetően elpusztítja a romlásért felelős mikroorganizmusokat. Miután üvegbe szedtük, cseppentsünk 5-6 csepp Grape Vitalt a lekvár tetejére, majd jöhet a légmentes zárás és a legalább 24 órán keresztül tartó dunszt.