Tökmagolaj: arany a szántóföldről
A tökmagolaj óvja a prosztatát, a szívet, segít a gyulladások leküzdésében, és méregtelenít - értékes összetevőivel bőségesen meghálálja, ha beépítjük az étrendünkbe.
A tökmagolaj kinyerésére a legkedvezőbb az úgynevezett olajtök: magjának nincs héja, és több mint 40 százaléknyi olajat tartalmaz. A jó minőségű tökmagolajat hidegen sajtolják, ezért az megőrzi kiváló élettani hatásait.
A legismertebb talán antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása. Főleg a Delta-7 fitoszterol nevű vegyületnek köszönhetően a tökmagolaj véd a prosztatabetegségekkel szemben, segít a gyulladások, daganatok és a prosztata megnagyobbodásának megelőzésében, sokszor kezelésében is. Képtelenség annyi tökmagot elrágcsálni, ami már hatékonyan védené a prosztatát, ezért előnyös az olaj, mint koncentrátum fogyasztása.
A tökmagolaj jótékonyan hat a koleszterinszintre, így az érelmeszesedés enyhítésével csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, daganatok kockázatát. Tisztítja a vért, méregtelenít, regenerálja a májat, és segíti a sebgyógyulást. Antioxidáns hatásának köszönhetően hozzájárulhat több daganatos megbetegedés megelőzéséhez. Gyulladáscsökkentő tulajdonsága folytán pedig hozzájárul a gyulladásos betegségek, húgyúti gyulladások, felfázás elkerüléséhez.
Erősíti az immunrendszert, támogatja a szív munkáját, enyhíti a hasi görcsöket, puffadást, refluxot, de még a szexuális vágyat is serkenti. A tökmagolaj tehát igen sokoldalúan alkalmazható táplálék, salátákhoz, húsokhoz, tojásos ételekhez fogyasztva, csak úgy magában egy kanállal vagy táplálékkiegészítőként kapszulába zárva.
Nyilván a tökmagolaj sem csodaszer, minden tulajdonságát értékes összetevőinek köszönheti. Rendkívül gazdag telítetlen és többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavakban, E-, D-, F- és B-vitaminokban, az ásványi anyagok közül pedig mangánban, foszforban, cinkben, vasban, szelénben, káliumban, kalciumban, valamint magnéziumban.