Tovább él, aki erősen él

Újabb kutatás bizonyítja, hogy magasabb kort él meg az, aki kedveli és fogyasztja is a csípős ételeket. Ma már szerencsére annak sem kell aggódnia, aki nem bírja az erőset.

A minta elég nagy: kínai tudósok félmillió ember étkezési szokásait figyelték hét éven keresztül. Azt tapasztalták, hogy ezen idő alatt 10 százalékkal kevesebben haltak meg azok közül, akik legalább hetente egyszer fogyasztottak csípős ételeket. Bár a Kínai Orvostudományi Akadémia kutatói hangsúlyozták, az eredmény pusztán a megfigyelésen alapszik, a téma mindenképpen mélyebb tanulmányokat érdemel. Elképzelhető, hogy a jövőben képesek leszünk olyan étrendet összeállítani, ami megnövelheti élettartamunkat.

A dolog nyitja pedig az erős paprikák hatóanyaga, a kapszaicin, amelynek régtől fogva több jótékony tulajdonságot is tulajdonítanak. Többek között segít megelőzni az elhízást, a rákot, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bír. Kínában főleg a chilit fogyasztanak, jelen kutatás pedig arra is rámutatott, a friss paprikát fogyasztók kevésbé voltak hajlamosak a rákra, egyes szívbetegségekre és a cukorbetegségre azoknál, akik szárított formában használták.

A különböző étrend-kiegészítőknek köszönhetően ma már nem kell csípős ételekkel megküzdeni ahhoz, hogy a kapszaicin jótékony hatásaiból részesüljünk. Kenőcsök, tapaszok hatóanyagaként enyhíti az ízületi- és izomfájdalmakat, az orrspray fejfájás és allergiás tünetek kezelésére alkalmas. Különböző kivonatokba "rejtve" a kapszaicin serkenti a vérkeringést, csillapítja a lázat, véd a gyomorfekélytől. A bőrre kenve vagy masszírozva eltünteti a zsírpárnákat, a narancsbőrt, eltávolítja a bőrben felhalmozott méreganyagokat. Még többet a kapszaicin élettani hatásairól ide kattintva olvashat (http://www.egeszsegplazabudapest.hu/magazin/veszettul-csip-az-egeszseg).