Tudta, milyen értékes gyógynövény a kapor?
Segíti a gyomrot, az emésztést, enyhíti a hányingert, segít rendben tartani a vérnyomást és a koleszterinszintet, és erős antimikrobális hatással bír.
A zellerfélék családjába tartozó kapor a Földközi-tenger vidékén honos egynyári növény, feltehetően a római légiók terjesztették el Európában. Markáns íze megosztó lehet, ám hazánkban jelentős szerepet tölt be fűszerként, és bár nem övezi nagy hírverés, gyógynövényként is remekül megállja a helyét.
Gazdag A-, B- és E-vitaminban, és számos ásványi anyagot tartalmaz, ezek közül a kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, cinket és foszfort érdemes kiemelni. A kapor:
- segít felfúvódás, emésztési zavarok esetén, erősíti a gyomrot;
- remek rostforrás;
- segít rendben tartani a vérnyomást és a koleszterinszintet;
- enyhíti a fogínygyulladást;
- csillapítja a hányingert;
- fokozza az étvágyat;
- enyhíti a menstruációs fájdlamakat;
- erős antimikrobális hatással bír.
A kapor értékes része illóolaja, többszörösen telítetlen zsírsavakat és egyszeresen telített zsírsavat is tartalmaz. Ha ezt is maradéktalanul meg akarjuk őrizni, nem szabad magas hőmérsékleten szárítani, ugyanis 50-60 fok körül a növény fontos összetevői párolognak el, ezért a szárított fűszerként kapható kapor gyógynövényként kevésbé hatékony.
nap Kosárba