Túlettem magam, vagy más a baj?
Az ünnepek utáni időszakban gyakori, hogy a túlevés miatt rosszul érezzük magunkat, ám hisztamin intolerancia esetén többek között a halak, savanyú káposzta, mák, dió és néhány alkohol önmagában is panaszokat okozhat.
A hisztamin a szervezetünkben található, valamilyen külső hatásra szabadul fel a sejtekben, mennyiségét pedig táplálkozásunkkal is befolyásolni tudjuk. Egyes élelmiszerek hisztamintartalma magas, míg mások a szervezet hisztamin termelését fokozzák, de léteznek olyan ételek, illetve gyógyszerek is, amelyek a hisztamin lebontását akadályozzák meg – mondja dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.
Az eredmény minden esetben az, hogy ha ilyen ételeket fogyasztunk, a hisztamin mennyisége megnő a szervezetben. A problémát azonban nem önmagában ez jelenti, hanem az, hogy ha valakinél nem áll rendelkezésre elegendő, a hisztamin lebontását végző diamino-oxidáz (DAO) enzim. Ezt az állapotot nevezzük hisztamin érzékenységnek, vagy hisztamin intoleranciának.
Az ünnepek alatt sok olyan élelmiszert fogyasztunk, amelyek felerősítik a hisztamin intolerancia tüneteit. A hagyományos menü részei a halak, az érett, penészes és füstölt sajtok, valamint a füstölt húskészítmények, a savanyú káposzta, a mák, a dió, a mogyoró, a csokoládé, a tojásfehérje és a fahéj. Az alkoholok közül különösen a pezsgő és a vörösbor rontja a hisztamin érzékenyek állapotát. A felsorolt ételek mellett további élelmiszerek is kerülendők a hisztamin diéta során, ezekről dietetikus tud bővebb tájékoztatást adni, az orvosi kivizsgálást és diagnózist követően.
A hisztamin intolerancia tünetei igen sokfélék lehetnek, a légúti panaszoktól kezdve az emésztőrendszeren át az izmokat és a csontozatot is érintheti. Jelentkezhet orrfolyás, orrdugulás, szívritmuszavar, magas vagy alacsony vérnyomás, hőhullám, az arc kipirulása, csalánkiütés, ekcéma, viszketés, fejfájás, hangulati ingadozás, hányinger, puffadás, hasi görcsök, hasmenés, izom- és ízületi fájdalom. Ha valakinél ezek közül több is jelen van egy időben, vagy a tünetei ugyan egy típusba sorolhatók, egy szervhez köthetők, de ott a szakorvos nem talált eltérést, akkor érdemes gasztroenterológussal is konzultálni, illetve a kivizsgálás során a hisztamin intolerancia lehetőségére is gondolni.