Uborka: olcsó és hatékony védelem

A kígyóuborka az egyik leggyakoribb zöldség, télen is olcsón és nagy mennyiségben hozzáférhető. Gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás.

Az uborka gazdag C-vitaminban és B-vitaminokban, emellett káliumot, vasat, foszfort, kalciumot, magnéziumot tartalmaz. Ezek jó része a héjában található, vagyis érdemes biotermesztésből származó zöldséget venni. Amelyik ugyanis nem ilyen, annak héjában felhalmozódnak a különböző növényvédő szerek, ezért hámozva ajánlott fogyasztani, amivel viszont kidobjuk a jótékony vegyületek egy részét is.

Elég csak a C-vitamin immunerősítő és a téli megbetegedések elleni hatását említeni ahhoz, miért értékelődik fel az olcsó és mindenhol kapható uborka szerepe e téli hónapokban. Ám a természet sokkal többet rejtett e zöldségekbe. Lignánokat tartalmaz, amely növényi összetevők gátolják a hormonfüggő rákos daganatok kialakulását.

Bőrregeneráló hatása miatt számos kozmetikum alapanyaga, de közvetlenül - például a szemre helyezve - is hatékonyan varázsolja simává a duzzadt, karikás szemet. Hidratál és élénkíti a bőrt, rovarcsípések és napégés esetén is hatásos. Javítja az emésztést, magas víztartalma hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez, alacsony kalóriatartalma pedig fogyókúra esetén teszi nélkülözhetetlenné. Serkenti a hasnyálmirigy inzulintermelését, így természetes gyógymódot kínál a cukorbetegeknek, de emellett csökkenti a koleszterinszintet, és hatékonyan szabályozza a vérnyomást.