Utazók hasmenése, ami tönkreteheti a nyaralást

Az utazók hasmenése egy gyakori emésztőrendszeri probléma, bárhol jelentkezhet, ahol mások a környezeti tényezők, ételek és a vízminőség, mint amihez a szervezetük hozzászokott. Segítünk, mire kell figyelni, hogy elkerülhessük.

Az utazók hasmenése gyakran fordul elő olyan trópusi és szubtrópusi területeken, de valójában bárhol, ahol a higiéniai, étel- és vízminőségi szabványok eltérnek a megszokottól, de megjelenésében szerepet játszhat az utazás miatti stressz is. Az utazók hasmenése általában a szennyezett étel vagy víz fogyasztása után jelentkezik, általában baktériumok, vírusok vagy paraziták okozzák. Az érintettek gyakori, vizes vagy laza székletet, hasi fájdalmat, görcsöket, puffadást, hányingert vagy lázat is tapasztalhatnak – mondja dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. 

Ha valakinél a betegség tünetei jelentkeznek, fontos a megfelelő folyadékbevitel, a kiszáradás megelőzése. Érdemes orvossal vagy egészségügyi szakemberrel konzultálni, ha a tünetek súlyosak vagy hosszabb ideig fennállnak, az orvos gyógyszereket vagy antibiotikumokat is előírhat az esetleges fertőzés kezelésére. A megelőzés érdekében néhány szabályt érdemes nagyon is komolyan venni.

  • A legjobb módja, hogy elkerüljük az utazók hasmenését, a megfelelő higiénés intézkedések betartása, például gyakori kézmosás szappannal vagy alkoholos kézfertőtlenítővel. A kézmosás segít csökkenteni a kórokozók terjedését.
  • Kerüljük az utcai árusoknál kapható ételeket, nem palackozott vagy nem lezárt italokat, például friss gyümölcsleveket vagy jeges italokat. Használjunk szívószálat, ha olyan üdítőket vagy koktélokat fogyasztunk, amelyeket jégkockával szolgálnak fel.
  • Keressünk olyan éttermeket, ahol megfelelőek a tárolás és az elkészítés higiéniás körülményei, az élelmiszerek frissek és megfelelő az elkészítés módja. Válasszunk olyan helyeket, ahol sokan étkeznek, mivel ez általában azt jelzi, hogy az ételek frissek és jó minőségűek.
  • Csak megbízható forrásból származó ivóvizet fogyasszunk, ha a helyi víz minősége kétséges, válasszunk palackozott vizet. Kerüljük a jégkockákat, hacsak nem biztosított, hogy tiszta vízből készültek.
  • Kerüljük a friss, mosatlan gyümölcsöket és zöldségeket, különösen azokat, amelyeket nem lehet meghámozni vagy megsütni. Óvakodjunk a nyers vagy félig főzött ételek – különösen a húsok, a tenger gyümölcsei és a tojások – fogyasztásától.

Utazás előtt érdemes orvossal is konzultálni. Ha egyébként is gyakran vannak különböző gyomor- és bélrendszeri panaszaink, ha hajlamosak vagyunk a stressz hasmenésre vagy meglévő, diagnosztizált alapbetegség esetén is. Ilyen esetekben az orvos ajánlhat olyan készítményeket, amelyeket érdemes magunkkal vinni, esetleg már utazás előtt elkezdeni szedni, mert csökkenthetik a hasmenés kockázatát vagy enyhíthetik a tüneteket az esetleges fertőzés esetén.