Veszélyes lehet a "lúgosítás"
A "lúgosító" étrendnek van néhány előnyös hozadéka, de pontos betartása inkább káros az egészségre. Részletezzük.
Összességében a lúgosító étrend (értve ez alatt a Robert O. Young által létrehozott elméleti keretrendszert, illetve az ebből leváló irányzatokat) egy elméletileg megalapozatlan, gyakorlatban nem visszaigazolható életmód-rendszer - írja blogján Meleg Sándor dietetikus. A tétel részletes bizonyítását elolvashatja az Alimento blogon, most csak néhány dolgot emelünk ki. Mert a "lúgosítási hisztéria" nem enyhül.
A lúgosítónak nevezett étrend előnye, hogy több benne a friss zöldség, kevesebb a telítetlen zsírsav, alacsonyabb az energiabevitel, hangsúlyt fektet a mozgásra, a dohányzásról való leszokásra, a mérsékelt alkoholfogyasztásra. Ezek mind pozitív irányba hatnak, bár semmi közük a szervezet savasságához.
A negatívumokat viszont a dietetikus szerint sokkal hosszabban lehet sorolni, mert sok élelmiszert kizár, ami egysíkú, monoton étrendhez vezet.
- Ha a húst, tojást, tejtermékeket elhagyjuk, mással nem tudjuk pótolni a komplett fehérjebevitelt. Következményként hiány léphet fel az esszenciális aminosavakból, valószínű a vas-, kalcium-, B12- és D-vitaminhiány kialakulása.
- A gyümölcsök kizárásával vitaminoktól és ásványi anyagoktól esünk el.
- A fermentált, probiotikus termékek száműzésével sérülhet a bélflóra, emésztőszervi problémák jelentkezhetnek, olyan patogén gombák megtelepedését segíti elő, mint például a candida.
- Az étrend szertelen, átgondolatlan módon alkalmaz étrendkiegészítőket. Olyanokat is, mint amelyek komoly mérgezést okozhatnak: NaClO2, H2O2, nehézfém-kolloidok.
A dietetikus azt írja, a lúgosító étrend pontos betartása esetén hosszú távon nagy esélye van hiányállapotoknak, illetve egyéb egészségkárosodásoknak. A részletekért kattintson ide.