Vízben oldódik az élet
A vitaminok egy része zsírban, a többi vízben oldódik. Ettől függetlenül nélkülük nem élhetünk, de túl sokat sem érdemes belőlük lenyelni. A vitamin szó a latin vita, azaz életből származik, ennél tovább pedig felesleges is magyarázni, mennyire fontosak az emberi szervezet számára. Előző cikkünkben a zsírban oldódókat mutattuk be, jöjjenek most a "vizesek".
C-vitamin a skorbut ellen
A B-vitamin, pontosabban a B-komplexek valójában egy vitamincsoport, amelynek tagjait a B-betű utáni alsó indexszámmal különböztetünk meg, és mindannyian a sejtek anyagcseréjében és az energiatermelésben játszanak fontos szerepet. Nyolcféle vegyületről beszélünk, amelyek sokszor egymás mellett találhatók meg ugyanabban a táplálékban. Egyik nem helyettesíti a másikat, a szervezetnek mindegyikre szüksége van. Hiányukat legfőképp pszichiátriai, emésztőrendszeri, bőrgyógyászati és idegrendszeri tünetek jelzik.
A C-vitamint aszkorbinsavként is ismerhetjük. A legtöbb állat képes előállítani, ezért számukra nem is vitamin, ám az ember csak "kívülről" juthat hozzá. Növeli a szervezet ellenálló-képességét, ha úgy tetszik erősíti az immunrendszert. Segíti a vérképzést, a vas beépítését, a kötőszövet- és csontépítést. Elsőként a magyar Szent-Györgyi Albert izolálta, amiért 1937-ben Nobel-díjban részesült - ő volt az egyetlen magyar tudós, aki a legrangosabb elismerést itthon végzett munkája eredményeként nyerte el.
Hiánya a kötőszövet abnormális működését vonja maga után, gyengeség, fáradtság, vérző íny, sérült, vérző bőr jellemzi. Ez a hiánybetegség a skorbut, amelynek tüneteit az emberi történelem kezdetétől feljegyeztek, főleg a friss zöldséget és gyümölcsöket hónapokig, évekig nélkülöző tengerészek körében. Maga az aszkorbin-sav elnevezés is a skorbut elleni hatását jelzi. Túladagolása egyes vélemények szerint lehetetlen, mivel a szervezet képtelen tárolni, a felesleg a vizelettel távozik. Mások szerint a túlzásba vitt C-vitamin hasmenést, hosszabb távon vesekövet okoz.
Citromos tea forrón?
A napi ajánlott adag 90 milligramm, de kúraszerűen, betegségek megelőzésére és legyőzésére többszörösére emelhető. Az ideális mennyiséget nagyon sok tényező befolyásolja, megemelt adagra van szüksége például a dohányosoknak, a betegeknek, a várandós nőknek és a sportolóknak. A C-vitamin elsődleges forrása a nyers zöldség és gyümölcs. Hő hatására a vegyület elbomlik, ezért a nátha elleni mézes, citromos forró tea hatása ilyen igencsak szempontból megkérdőjelezhető.
A P-vitamin hiányában áteresztővé válnak a hajszálerek, vérzések léphetnek fel. Piros arcszín, rezes-erezett orr, allergiára, ödémára, gyulladásokra való hajlam jöhet létre, izomgyengeség, étvágytalanság kíséri. Ez az anyag ugyanis erősíti a hajszálereket, és segíti a C-vitamin felszívódását, és általában ugyanazokban az élelmiszerekben is fordul elő. Ráadásul a P-vitamin felfedezése mögött is okán is magyarokat tisztelhetünk, Szent-Györgyi Albertet és Rusznyák Istvánt. Mivel ilyen szoros kapcsolatban áll a C-vel, a P-vitamin hiányának és túladagolásának nem ismertek "önálló" tünetei.