Zsírban oldódik az élet

Íme, a vegyületek, amelyek nélkül nem élhetünk, túl sok belőlük viszont komoly kockázatot jelenthet. Ők négyen zsírban oldódnak. Ha az ember éhes, "kopog a szeme", ha pedig szomjas, "vattát köp" és "porzik a veséje". Így nagy szerencsénkre soha nem fogunk véletlenül éhen vagy szomjan halni. Más a helyzet a vitaminokkal, ezeknek hiányáról a szervezet nem küld az éhséghez és szomjúsághoz mérhető, egyértelmű jeleket.

Jobban mondva küld, ám ezeket az egyszerű halandó nem igazán tudja dekódolni. Épp ezért mire szakember segítségével kiderül, mi a baj, már régóta küszködünk a vitaminhiány következményeivel.

Nevük a latin vita, azaz élet szóból származik, ami már előre is vetíti, hogy eme szerves vegyületek nélkülözhetetlenek életben maradásunkhoz. Egy részüket szervezetünk maga is képes előállítani, másokat a táplálékunkkal kell bevinnünk. Többségük vízben, a többi zsírban oldódik. Itt jegyezzük is meg gyorsan, hogy előbbi vegyületek többsége hő hatására elbomlik, amit például sütésnél, főzésnél és a forró citromos tea esetében nem árt szem előtt tartani.

Szem, haj, csontok

Zsírban oldódó vitamin az A, a D, az E és a K. Az A vitaminnak elsősorban a növekedésben és a csontfejlődésben van szerepe, erősíti az immunrendszert, csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát, részt vesz a haj, szemek, nyálkahártya egészséges működésében és a sejtvédelemben. Hiánya farkasvakságot okoz, a bőr és a haj szárazzá, töredezetté válik. Túladagolásának következményei hányás, hasmenés, zavartság, fejfájás, szélsőséges esetben halál. Napi ajánlott mennyisége 800 mikrogramm, azaz a gramm 800 milliomod része.

A D-vitamin fő "forrása" maga az emberi szervezet, amely a napsugárzás hatására állítja elő. Ez a vegyület a csontképzésben játszik fontos szerepet, segíti a kalcium felszívódását és blokkolja egyes rákbetegségek esetében a sejtburjánzást. Hiánya gyermekeknél az angolkór, felnőtteknél több, a csontozattal összefüggő probléma forrása, kedvezőtlenül befolyásolhatja olyan betegségek lefolyását, mint például a reumás ízületi gyulladás, cukorbetegség, sclerosis multiplex, és a rák több formája.

Természetes forrása főként a tej, máj, és a halak. Ajánlott napi adag D-vitaminból öt mikrogramm, túladagolása szájszárazsággal és étvágytalansággal jár, extrém esetben megemelkedik a vér kalcium-szintje, növekszik az érelmeszesedés kockázata, növekedési zavarokat okozhat.

Véralvadás és antioxidáns

Az E-vitamin antioxidáns hatása mellett segíti az immunrendszer működését, a hormon- és reproduktív sejtek képzését. Ismert gyulladásgátló hatása, és a legújabb kutatások rákmegelőző- és gyógyító hatását fedték fel. Elsődleges forrás a növényi olajok, legyen az napraforgó-, tökmag-, olíva-, kukorica- vagy búzacsíraolaj. Csak nagy mértékű hiánya okoz jellemző tüneteket, ezek leginkább izomsorvadás, meddőség, vérszegénység. A napi ajánlott mennyiség E-vitminból 12 milligramm. Túladagolásának jelei fejfájás, szédülés, izomgyengeség, kettős látás.

A K-vitaminnak a vér alvadásában van elengedhetetlen szerepe. Zöld leveles zöldségek fogyasztásával juthatunk hozzá, mint például a káposzta, saláta, spenót, brokkoli, de megtalálható növényi olajokban és a tojásban, tejtermékekben, húsban is. Hiányára a lassú véralvadás utal, főleg újszülötteknél fordul elő, felnőtteknél igen ritka. Túladagolása általában nem jár komolyabb tünetekkel. Naponta 75 mikrogrammra van belőle szüksége a szervezetünknek.