Ezekkel a zöldségekkel és gyümölcsökkel napozzon
A bőr napozás közbeni biztos védelméhez mindenképpen fényvédő krémek ajánlottak, de egyes zöldségek és gyümölcsök is hozzájárulnak ehhez: narancs, piros és zöld szín a nyerő. Segíthetnek a leégés kezelésében is.
Ha nyár, akkor napozás, nyilván senkitől nem várhatjuk el, hogy árnyékban töltse szabadidejét. Sőt, a napfény létfontosságú, hiszen bőrünk az UV-sugárzás hatására állítja elő a D-vitamint. Napozásnál elengedhetetlen a napvédő krémek használata, de a sötétzöld zöldségek és a narancssárga, valamint piros gyümölcsökben található béta-karotin belülről segíti a védelmet.
Napfürdőzés előtt és közben tehát fogyasszon például:
- sárgarépát,
- kaliforniai paprikát,
- paradicsomot,
- sütőtököt,
- sárgabarackot,
- dinnyét,
- sóskát,
- spenótot,
- brokkolit
– javasolja Veresné Dr. Bálint Márta főiskolai tanár. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének vezetője. A béta-karotin emellett az A-vitamin előanyagaként antioxidáns hatásánál fogva hozzájárul a napozás közben nagyobb mértékben képződő úgynevezett szabad gyökök semlegesítéséhez.
Ha valaki leégett, a külsőleg alkalmazható szerek mellett ugyancsak figyeljen a táplálkozásra: igyon sok vizet, A-, C- és E-vitaminban gazdag élelmiszert. Napégéstől függetlenül is érdemes odafigyelni a folyadékpótlásra, strandolás közben is napi legalább 2-2,5 liter a napi adag. Lehetőleg víz, ásványvíz, hígított gyümölcs- vagy zöldséglé, cukormentes tea formájában.