Ezekkel a zöldségekkel és gyümölcsökkel napozzon

A bőr napozás közbeni biztos védelméhez mindenképpen fényvédő krémek ajánlottak, de egyes zöldségek és gyümölcsök is hozzájárulnak ehhez: narancs, piros és zöld szín a nyerő. Segíthetnek a leégés kezelésében is.

Ha nyár, akkor napozás, nyilván senkitől nem várhatjuk el, hogy árnyékban töltse szabadidejét. Sőt, a napfény létfontosságú, hiszen bőrünk az UV-sugárzás hatására állítja elő a D-vitamint. Napozásnál elengedhetetlen a napvédő krémek használata, de a sötétzöld zöldségek és a narancssárga, valamint piros gyümölcsökben található béta-karotin belülről segíti a védelmet. 

Napfürdőzés előtt és közben tehát fogyasszon például:

  • sárgarépát,
  • kaliforniai paprikát,
  • paradicsomot,
  • sütőtököt,
  • sárgabarackot,
  • dinnyét,
  • sóskát,
  • spenótot,
  • brokkolit

– javasolja Veresné Dr. Bálint Márta főiskolai tanár. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének vezetője. A béta-karotin emellett az A-vitamin előanyagaként antioxidáns hatásánál fogva hozzájárul a napozás közben nagyobb mértékben képződő úgynevezett szabad gyökök semlegesítéséhez.

Ha valaki leégett, a külsőleg alkalmazható szerek mellett ugyancsak figyeljen a táplálkozásra: igyon sok vizet, A-, C- és E-vitaminban gazdag élelmiszert. Napégéstől függetlenül is érdemes odafigyelni a folyadékpótlásra, strandolás közben is napi legalább 2-2,5 liter a napi adag. Lehetőleg víz, ásványvíz, hígított gyümölcs- vagy zöldséglé, cukormentes tea formájában.