A gesztenyeméz kiváló energiaforrás, gazdag szénhidrátokban és vitaminokban. Fogyasztása segíthet a fáradtság leküzdésében és a fizikai aktivitás fokozásában.
A gesztenyeméz egy különleges mézfajta, melyet a méhek a szelídgesztenyefa (Castanea sativa) virágaiból gyűjtött nektárból készítenek. Ez a méz nemcsak ízében és illatában egyedi, de számos jótékony hatással is rendelkezik, így méltán viseli az erőt adó méz elnevezést.

A méz színe a borostyánsárgától a sötétbarna árnyalatig terjedhet, attól függően, hogy mennyire érett a méz. Jellegzetesen édes ízű, enyhén kesernyés utóízzel. Ez a keserűség a gesztenyefák virágporából származik, és adja a méznek egyedülálló ízvilágát. Erősen gesztenyevirág illatú. Magas ásványianyag-tartalommal rendelkezik, kiemelkedően sok benne a kálium, kalcium, magnézium és foszfor. Kristályosodás: A gesztenyeméz viszonylag lassan kristályosodik, így hosszabb ideig folyékony formában marad.

A gesztenyeméz számos jótékony hatással rendelkezik. Erősíti az immunrendszert. Javítja a emésztést. Segít a gyulladások csökkentésében. Jótékonyan hat a szív- és érrendszerre. Segít megelőzni a trombózis kialakulását. Kiváló a visszér problémák kezelésére. Ezenkívül antioxidáns hatással is bír, így segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök okozta károsodásoktól.

A gesztenyeméz gyűjtése nem egyszerű feladat, mivel a gesztenyefák virágzása viszonylag rövid ideig tart, és a méheknek kedvező időjárási körülményekre is szükség van ahhoz, hogy bőven gyűjthessenek nektárt. Ezenkívül a gesztenyefák virágpora keserű ízt ad a méznek, így a méhészeknek óvatosnak kell lenniük a mézgyűjtés során, hogy ne keveredjen a méz más virágporral.

Az ínyencek kedvenc csemegéje. Gesztenyevirág illatú, íze jellegzetes, enyhén kesernyés utóízű. Fogyasztása önmagában vagy ízesítőként javasolt. Sütéshez, főzéshez kesernyés íze miatt nem ajánlott.

Fontos megjegyezni: A gesztenyeméz fogyasztása nem ajánlott allergiásoknak, kisgyermekeknek és terhes nőknek.
Csodarét termékek »

Címkék:

csodarét