A legrégebben ismert és legelterjedtebb fűszernövények közé tartozik.
Eredetileg Kis-Ázsiában volt őshonos, mára a Földközi-tenger vidékén és Atlanti-óceán mediterrán vidékein is elterjedt örökzöld lombú fa vagy cserje szárított levele.

Felhasználása: Jellegzetes íze elsősorban a savanyú és ecetes ételekhez illik. Felhasználható egészben levesek (tojás-, burgonya-, hal-, paradicsom-, húsleves), főzelékek (burgonya), paradicsom-, burgonya-, babételek, mártások, pácok, pástétomok, kolbászáruk, sültek, aszpik, kocsonyakészítésnél, halhúsok marináláshoz, uborka, tök, zöldparadicsom és káposzta eltevéséhez, sertés- és marhahúsok párolásánál, vadhúspáchoz és vadételekhez. Jól társítható petrezselyemmel és kakukkfűvel.

Élettani hatása: Emésztést serkentő és étvágyjavító hatása ismert.
Erdészné termékek »

Címkék:

erdészné