Főkategóriák
Mások ezeket vették
Magyarországon csomagolt, minőségi fűszer.
Trópusi éghajlaton termesztett csípős paprika. A chili paprika ereje az apró magvaktól függ, mert ott halmozódik fel az erősséget adó kapszaicin.
A chili a Kárpát-medencében termesztetteknél jóval erősebb, csípősebb, maróbb ízű paprikaféle. Sok helyen úgy használják (mártásokhoz, salátákhoz, sertés-, marha- és birkasültekhez, tojásos, sajtos ételekhez, valamint grillezett húsokhoz), mint nálunk a zöldpaprikát, ezért kínai, indiai, mexikói ételekhez nyugodtan használhatunk helyette közönséges, de lehetőleg piros színű zöldpaprikát (akinek így nem elég csípős az étel, kiegészítheti dísz- vagy cseresznyepaprikával).
Az általában téglavörös termést megőrlik, és a port önmagában is használják főzelékek, mártások, halételek, sült húsok, rizsköretek, sajtos és tojásos tálak, savanyúságok fűszerezéséhez, de többnyire keverik más fűszerekkel.
A maják úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket és a fogínyvérzést. Az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel meghúzódott izmaikat, törött végtagjaikat borogatták.
Rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést, megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav (egyes fájdalomcsillapítók hatóanyaga) károsító hatásától.
Felhasználása: Ez a fajtája elsősorban pizzákhoz, de főzelékekhez, mártásokhoz, halételekhez, sültekhez használható fűszer.
Élettani hatása: Számos gyógyhatása ismert, élénkíti a vérkeringést, a zsírsejtek növekedésének meggátolásával segíti a fogyást, a rákos megbetegedések megelőzésében és leküzdésében is segít, afrodiziákumnak tartják. Helyi érzéstelenítőként is hat, a megfázás vagy allergia tünetein is enyhíthet. Túlzásba sem szabad vinni a fogyasztását: hosszú távon gyomorbántalmakat okozhat.
A chili a Kárpát-medencében termesztetteknél jóval erősebb, csípősebb, maróbb ízű paprikaféle. Sok helyen úgy használják (mártásokhoz, salátákhoz, sertés-, marha- és birkasültekhez, tojásos, sajtos ételekhez, valamint grillezett húsokhoz), mint nálunk a zöldpaprikát, ezért kínai, indiai, mexikói ételekhez nyugodtan használhatunk helyette közönséges, de lehetőleg piros színű zöldpaprikát (akinek így nem elég csípős az étel, kiegészítheti dísz- vagy cseresznyepaprikával).
Az általában téglavörös termést megőrlik, és a port önmagában is használják főzelékek, mártások, halételek, sült húsok, rizsköretek, sajtos és tojásos tálak, savanyúságok fűszerezéséhez, de többnyire keverik más fűszerekkel.
A maják úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket és a fogínyvérzést. Az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel meghúzódott izmaikat, törött végtagjaikat borogatták.
Rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést, megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav (egyes fájdalomcsillapítók hatóanyaga) károsító hatásától.
Felhasználása: Ez a fajtája elsősorban pizzákhoz, de főzelékekhez, mártásokhoz, halételekhez, sültekhez használható fűszer.
Élettani hatása: Számos gyógyhatása ismert, élénkíti a vérkeringést, a zsírsejtek növekedésének meggátolásával segíti a fogyást, a rákos megbetegedések megelőzésében és leküzdésében is segít, afrodiziákumnak tartják. Helyi érzéstelenítőként is hat, a megfázás vagy allergia tünetein is enyhíthet. Túlzásba sem szabad vinni a fogyasztását: hosszú távon gyomorbántalmakat okozhat.
Erdészné termékek »