Főkategóriák
Mások ezeket vették
Szójaszósz alapú, nagyon sűrű, sós, markánsan édes, umamis, fűszeres szósz, elsősorban BBQ- és grillételekhez.
Bár teriyakinak hívják, a teriyaki stílusú elnevezés helytállóbb lenne, ugyanis eléggé eltérő összetételű, mint amilyent Japánban készítenek: jelentősen édesebb a megszokottnál; nem mirinnel és sakéval készült; különféle fűszereket (fokhagyma, hagyma, gyömbér) és ízesítőket (ecet) adtak hozzá, amelyek a klasszikus japán teriyaki keveréknek nem alkotói (ezeket inkább a nyugati változatokba szokták belecsempészni).
A teriyaki szó szerint grillezést vagy roston sütést jelent (yaki), amelynek során egy adott ételt (hal/hús) olyan - cukorral édesített - szósz-eleggyel kenegetnek, amitől felülete fényesen csillogó (teri) lesz. A teriyaki tehát egy japán főzési technika tulajdonképpen, és a hozzá használt szószkeveréket nevezik teriyaki szósznak, amelynek a hagyományos alapverziója általában szójaszósz-sake-mirin-cukor/méz kombinációjából áll össze. Az egyes összetevőket összekeverik, redukcióval besűrítik, és ezt használják marinádként vagy fényezésre.
A teriyaki szósz ebben a formában, ahogy mi ismerjük, előre összeállítva, bekeverve, Japánban ismeretlen fogalom volt, de a kényelem és az időhiány nyert ott is, és ma már forgalmazzák ebben a formában, mint kényelmi terméket. Ezzel együtt, még mindig az a jellemzőbb, hogy keverék-késztermékként leginkább Japán határain kívül kerül a boltok polcaira, igencsak változó összetétellel.
Felhasználás: Használjuk grillezendő vagy roston sütésre szánt zsírosabb halak (tonhal, angolna, lazac stb.), tenger gyümölcsei, fehér- (csirke felsőcomb, csirkeszárnyak) és vörös húsok (marha, sertés, kacsa), zöldségek, tofu sütés közbeni locsolására, fényezésére, és/vagy mártogató szószként ezekhez. Ízesítsünk vele stir fry-okat, ázsiai stílusú tésztaételeket, teriyaki csirke húsgombócot. Locsoljuk ázsiai stílusú zöldség- vagy tésztasalátákra.
Összetétel: szójaszósz (víz, szójabab, búza, só), cukor, dextróz, víz, módosított kukoricakeményítő, szeszecet, melasz, hagymapor, fokhagymapor, gyömbérpor, élesztőkivonat. Allergének: Szóját, búzát tartalmaz.
Átlagos tápérték 100ml termékben: Energia: 1034kJ/243kcal, Zsír: <0.5g, amelyből telített zsírsavak: <0.1g, Szénhidrát: 56g, amelyből cukrok: 48g, Fehérje: 3.9g, Só: 7.2g.
Felbontás után tegye hűtőben tartandó. Származási hely: Kína.
A teriyaki szó szerint grillezést vagy roston sütést jelent (yaki), amelynek során egy adott ételt (hal/hús) olyan - cukorral édesített - szósz-eleggyel kenegetnek, amitől felülete fényesen csillogó (teri) lesz. A teriyaki tehát egy japán főzési technika tulajdonképpen, és a hozzá használt szószkeveréket nevezik teriyaki szósznak, amelynek a hagyományos alapverziója általában szójaszósz-sake-mirin-cukor/méz kombinációjából áll össze. Az egyes összetevőket összekeverik, redukcióval besűrítik, és ezt használják marinádként vagy fényezésre.
A teriyaki szósz ebben a formában, ahogy mi ismerjük, előre összeállítva, bekeverve, Japánban ismeretlen fogalom volt, de a kényelem és az időhiány nyert ott is, és ma már forgalmazzák ebben a formában, mint kényelmi terméket. Ezzel együtt, még mindig az a jellemzőbb, hogy keverék-késztermékként leginkább Japán határain kívül kerül a boltok polcaira, igencsak változó összetétellel.
Felhasználás: Használjuk grillezendő vagy roston sütésre szánt zsírosabb halak (tonhal, angolna, lazac stb.), tenger gyümölcsei, fehér- (csirke felsőcomb, csirkeszárnyak) és vörös húsok (marha, sertés, kacsa), zöldségek, tofu sütés közbeni locsolására, fényezésére, és/vagy mártogató szószként ezekhez. Ízesítsünk vele stir fry-okat, ázsiai stílusú tésztaételeket, teriyaki csirke húsgombócot. Locsoljuk ázsiai stílusú zöldség- vagy tésztasalátákra.
Összetétel: szójaszósz (víz, szójabab, búza, só), cukor, dextróz, víz, módosított kukoricakeményítő, szeszecet, melasz, hagymapor, fokhagymapor, gyömbérpor, élesztőkivonat. Allergének: Szóját, búzát tartalmaz.
Átlagos tápérték 100ml termékben: Energia: 1034kJ/243kcal, Zsír: <0.5g, amelyből telített zsírsavak: <0.1g, Szénhidrát: 56g, amelyből cukrok: 48g, Fehérje: 3.9g, Só: 7.2g.
Felbontás után tegye hűtőben tartandó. Származási hely: Kína.
Ita-San termékek »