Az agyműködés serkentésére, légutak betegségeinek (például hörghurut), bőrpanaszok, ízületi megbetegedések kezelésére, valamint az emésztőrendszer számos problémája ellen használják.
Természetes gyulladásgátlónak tartják, nyálkahártyák regenerálása, bélbetegségek, székrekedés kezelésére ajánlják, a belőle készített tea pedig enyhíti a menstruációs görcsöket.

A lenmag számos ásványi anyagban, valamint A-, B-, C-,D-, és E-vitaminokban gazdag. 35% zsiradékot tartalmaz, melynek jelentős része, 72%-a esszenciális. Kitűnő omega-6 zsírsav forrás. Ezen kívül bőségesen található benne esszenciális omega-3 zsírsav, amely nélkülözhetetlen szervezetünk számára, előállítani azonban a szervezet nem képes, így, táplálkozás útján kell felvennünk. Az omega-3 zsírsav kismamákban segíti a magzat fejlődését, csecsemőkben szerepe van a megfelelő látásélesség és szellemi fejlődés kialakításában. Immunrendszerre kifejtett hatásuk ismert, továbbá részt vesznek az idegrendszer és a sejthártyák felépítésében.

A lenmag rendszeres fogyasztása hozzájárul az optimális vérzsírszinthez, gátolja a meszes plakkok lerakódását az érfalon, véd a szívinfarktus,valamint szív és érrendszeri betegségek kialakulása ellen.

Javítja gyermekek feladat-és problémamegoldó képességét, serkenti a gondolkodásért és értelmi képességért felelő agyi területek működését, így javítja a koncentráló képességet. Vas tartalma magas. A vas szervezetben betöltött élettani hatása felbecsülhetetlen. Enélkül ugyanis az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, kellő mennyisége esszenciális, tehát táplálkozás útján kell biztosítani. Rosttartalma rendkívül magas, egy evőkanálnyi lenmag 2-3 g rostot tartalmaz, amely jótékony hatással van az emésztőrendszer működésére, hozzájárul a méreganyagok kiürítéséhez.
Magcentrum termékek »