A csipkebogyó teája meghűlés, nátha, influenza esetén hozzájárul a gyógyuláshoz. Antioxidánsokban gazdag.
A csipkebogyó sokféle vitamint tartalmaz, de leginkább magas C-vitamin tartalmáról híres. Tízszer annyi C-vitamin van benne, mint a citromban. Emellett van benne A, B, K és P vitamin is, a magjában pedig E vitamin. Őszi-téli időszakban elsősorban a nátha megelőzésére ajánljuk.

Immunerősítő hatása van, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Hidegen áztassuk, hogy ezek az értékes vitaminok ne illanjanak el. Érfalerősítő hatása is van, szabályozza az erek áteresztőképességét, ezért érszűkület, érelmeszesedés, visszérbetegségek megelőzésében és kezelésében is segíthet. Kismamák is fogyaszthatják. A csipkebogyót az első fagyokig, szeptembertől novemberig gyűjtjük.

Elkészítési javaslat: 1 teáskanál (2-3 g) aprított csipkebogyóra porcelán vagy fajansz edényben 150 ml szobahőmérsékletű vízzel leöntünk. Néhány óráig áztatjuk, majd szűrjük. A szüredéket kb. 50 ml forró vízzel átmossuk, egyesítve az előbbi szűrlettel. Lehetőleg így, langyosan vagy kihűtve fogyasszuk nap közben többször, 1-1 csészével. Napi adag: 6-10 g

Összetevők: Csipkebogyó (Rosae pseudofructus).
Mecsek Tea termékek »

Címkék:

mecsek tea