Főkategóriák
Mások ezeket vették
Felhasználása mára nagyon sokoldalúvá vált. Az ókorban leginkább gyógyszerként, később vegyipari alapanyagként, majd a mákszemet fűszerként is elkezdték használni. A magyar konyha is szívesen használja az apró és értékes mákszemeket, amikhez ötleteket is adunk receptjeinkben.
A mák magas E-vitamin tartalma mellett értékes B1-, B6-, B2-, vitaminforrás is, amelyek miatt méltó helyet foglal el az egészséges táplálkozásban. Elsősorban béltisztító hatása miatt kedvelik, mivel szinte emésztetlenül hagyják el az emésztőrendszer, fellazítva a béltartalmat és letisztítva a bélcsatornák falait. További jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy fokozza a szellemi teljesítményt és idegerősítő, nyugtató hatása van. Kisgyermekek és idősek körében pedig a csontozat erősítése miatt közkedvelt.
Átlagos tápérték 100g termékben:
Energia: 2.259kJ / 540kcal
Zsír: 40g
amelyből telített zsírsavak: 5g
Szénhidrát: 28g
amelyből cukrok: 3,1g
Élelmi rost: 10g
Fehérje: 12g
Só: 0,02g
Átlagos tápérték 100g termékben:
Energia: 2.259kJ / 540kcal
Zsír: 40g
amelyből telített zsírsavak: 5g
Szénhidrát: 28g
amelyből cukrok: 3,1g
Élelmi rost: 10g
Fehérje: 12g
Só: 0,02g
Tündérkert termékek »