Az árpa a hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb gabonaféléje. Származási helye Tibet.
500 g-os árpa; Biorganik termék az egészséges élelmiszerek kedvelőinek.
Tápanyagtartalom (100g-ban): Energiaérték: 1300 KJ / 311 kcal, Fehérje: 10g, Szénhidrát: 57g, Zsír: 1,8g, Ásványi anyagok: kálcium, vas, kálium, nátrium, foszfor, magnézium. Vitamin: A, B1, B2, B3, B6, E.
Felhasználása: pl. kásának. Elkészítése: A magokat előzetesen háromszoros vízmennyiségben legalább 3-4 órára, de akár 1 napra is beáztatjuk. Ugyanabban a vízben főzzük egyenletesen kis tűzön 25-30 percig, majd lefedve közepesen meleg sütőben (100-120-as fokozat) hagyjuk dagadni (maximum fél-1 órát). Célszerű lágy vizet használni (szénsavmentes ásványvizet, szűrt vizet), mert ezzel jelentősen lerövidül a főzési idő. Jó tudni: a pirított árpa az otthoni tárolásnál jobban ellenáll az élősködőkkel szemben.