Összetett ételérzékenység esetén ajánljuk, mivel sem a lisztkeverék, sem a kész kenyér nem tartalmaz: glutént, tejet, tojást, szóját, olajos magvakat, hüvelyeseket, kukoricát, rizst, burgonyát.
1000 g-os vegán kenyér lisztkeverék; Szafi Free termék kenyerek készítéséhez.
Továbbá azon ételérzékenyeknek is ajánljuk, akiknek valamilyen oknál fogva a rostfogyasztást is korlátozniuk kell, így a hasonló összetételű rostban gazdag kenyereket nem tudják fogyasztani. A napi kenyéradag meghatározásához mindenképp figyelembe kell venni egyénileg az orvos által előírt, vagy az egyéni intoleranciaszinthez igazított napi fogyasztható rost mennyiséget, és a kész kenyér rosttartalmát! Hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Természetesen módon előforduló cukrokat tartalmaz. A termék szezámmagot, mustármagot, zellert, dióféléket, szulfitokat tartalmazhat!
Összetevők: gluténmentes lisztkeverék (hajdinaliszt, kölesliszt, édesburgonyaliszt), tápióka keményítő, útifűmaghéjliszt.
Felhasználási javslat:
Hozzávalók (495 grammos kenyérhez): 300 g Szafi Free Csökkentett rosttartalmú gluténmentes vegán kenyér lisztkeverék, 3 g porélesztő, 1 g szódabikarbóna, 4 g só, 275 g langyos víz, 20 g frissen facsart citromlé, 1 g olajjal fújjuk vagy kenjük le a tetejét (elhagyható!).
Elkészítés: a langyos vízben oldjuk fel a sót, az élesztőt, és a szódabikarbónát, majd adjuk hozzá a lisztkeveréket és a robotgép spirál szárával keverjük jól össze. Egy spatula segítségével öntsük a masszát kb. 12x21 cm-es kenyérformába (vagy szilikonos, vagy olajjal kifújt fémformába). Vizes spatulával simítsuk el a tetejét. Meleg helyen (vagy 50 fokos sütőben) kelesszük 40-50 percig. Közben melegítsük elő a sütőt (de akkor már ne legyen a kenyér a sütőben, ha esetleg ott kelesztenénk!). Végül 210 fokra előmelegített forró sütőben (alsó - felső program) 55 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve kemény a kérge, de később jól szeletelhető.
Kizárólag frissen facsart citromlevet használjunk, a bolti 100%-os citromlevek nem alkalmasak ehhez a kenyérhez, mert a friss citrom savassága szükséges! A kenyér miután kihűlt, szeletelve lefagyasztható. Szoba hőmérsékleten hamar kienged, és újra fogyasztható lesz. Szobahőmérsékleten, zacskóban tárolva napokig finom puha marad.
Kiszerelés: 1000 g.
Tárolás: Száraz, hűvös helyen.
Átlagos tápérték 100 g lisztkeverékben: Energia: 1502 kJ/354 kcal, zsír: 1,7 g -amelyből telített zsírsavak: 0,4 g, szénhidrát: 74,7 g -amelyből cukrok: 1,4 g, rost: 5,2 g, fehérje: 7,5 g, só: 0,02 g.