Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, szójamentes, élesztőmentes, kelesztés nélküli, édes és sós "kelt" tészták készíthetőek a lisztkeverék segítségével, pillanatok alatt.
1000 g-os expressz lisztkeverék; Szafi Free termék tészták készítéséhez.
Élelmi rostokban gazdag, így a kiegyensúlyozott étrend méltó alapanyaga lehet. Összetevők: gluténmentes lisztkeverék (kölesliszt, batáta liszt), tápióka keményítő, rostkeverék (útifűmaghéjliszt, bambuszrostliszt), térfogatnövelő szer (nátrium-hidrogén-karbonát), savanyúságot szabályozó anyag (citromsav). A termék szezámmagot, mustármagot, zellert tartalmazhat!
Fonott kalács:
Hozzávalók (490 grammos kalácshoz): 250 g Szafi Free EXPRESSZ lisztkeverék kelesztés nélküli tésztákhoz, 55 g por eritrit (vagy porcukor) - nagyon fontos, hogy por állagú legyen, 1 g himalája só, 1 g szódabikarbóna, késhegynyi vanília őrlemény, 1 citrom héja (kb. 10 g), 30 g almaecet (vagy frissen facsart citromlé), 260 g szobahőmérsékletű víz ízlés szerint adhatunk hozzá aszalványokat, pl. mazsolát, kenéshez: 10 g frissen facsart narancslé.
Elkészítés: melegítsük elő a sütőt. Külön tálba mérjük ki a száraz és a nedves hozzávalókat, majd öntsük őket egybe és addig gyúrjuk, míg el nem válik a kezünktől (2-3 perc). Összeállítás után 5 percig pihentessük. Ezután osszuk 4 részre a tésztát, sodorjunk belőle 23 cm-es rudakat, úgy hogy a közepe vastagabb maradjon, a végei pedig egyenletesen vékonyodjanak. Lazán fonjuk össze. Sütés előtt kenjük le narancslével. Előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső programon 50 percig süssük, majd újra kenjük le és további 15 percig süssük 200 fokon. Rácson hagyjuk langyosra kihűlni, majd ízlés szerint fogyasszuk.
Átlagos tápérték 100 g lisztkeverékben: Energia: 1398 kJ/331 kcal, zsír: 1,9 g -amelyből telített zsírsavak: 0,5 g, szénhidrát: 65,2 g -amelyből cukrok: 2,1 g, rost: 13,8 g, fehérje: 6,5 g, só: 0,03 g.