250 g-os tökmagliszt; Csuta termék az egészséges élelmiszerek kedvelőinek.
Átlagos tápérték 100 g termékben: Energia: 1479 kJ/352 Kcal, zsír: 7,2 g -amelyből telített zsírsav: 3,11 g, szénhidrát: 4,31 g -amelyből cukor: 3,95 g, fehérje: 61,76 g, só: 0 g.
A héjától megtisztított tökmagból hidegsajtolással kipréselik az olajat. A visszamaradó magot finomra őrlik, ez a tökmagliszt. Jellegzetes illata és íze számos étellel harmonizál, sok ételhez felhasználható. Magas fehérjetartalma miatt a vegetáriánusoknak és a vegánoknak is kitűnő fehérjeforrás. Régebben a tököt gyógyító növényként tartották számon, mert E- és C-vitamin forrás, rengeteg benne a magnézium és a kálium, ugyanakkor antioxidánsokban is bővelkedik. Kicsi a zsírtartalma, és kalóriában is szegény. A tökmaglisztnek magas a rost- és a fehérjetartalma, alacsony a zsír- és szénhidráttartalma. A tökmagliszt magas magnéziumtartalma miatt jótékonyan hat az idegrendszeri folyamatokra is. Ahogy a tökmag, úgy a tökmagliszt is jó E-vitamin forrás. Az E-vitamin jótékony hatású a szív- és érrendszeri panaszokra. A tökmagliszt sokoldalúan felhasználható, kenyerek és péksütemények, pogácsák sütésére egyaránt alkalmas. Hagyományos ételek készítésénél a búzalisztet tökmagliszttel helyettesíthetjük. Keverhetjük műzlibe, süteményeket, tésztákat dúsíthatunk vele. Érdemes kipróbálni panírozáshoz is (tökmagliszt - felvert sózott tojás - újból tökmagliszt). A tökfélék általában Észak-Amerika déli részéről, Közép-Amerikából, a trópusokról származnak.