Omega-3 halolaj és Oregano olaj 4:1 arányban!
20 ml-es Omega-3 olaj; Vita Crystal termék vírusok, baktériumok ellen.
Az oregánót a hagyományos kínai orvoslásban és népgyógyászatban gyógynövényként használták, és használják ma is láz, hányás, hasmenés, sárgaság és a legkülönfélébb bőrbetegségek, sebek kezelésére. Európában főleg emésztésserkentőnek, köhögések, megfázások, influenza és mellkasi fájdalmak esetén köptetőként, valamint ízületi gyulladások enyhítésére és a menstruáció serkentésére fogyasztották. Az Omega-3 és Omega-6 helyes 1:3 aránya helyreállítja a gyulladásos folyamatokat, javítja a sejtek normál működését, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, vastagbélrák kockázatát.
Szurokfű (Oregano, Origanum vulgare): az ókorban is elismert gyógy- és fűszernövény. Ott a helye a gyógyszeres polcon! “A szurokfűben található esszenciális olaj a legerősebb növényi eredetű antiszeptikus anyag, amit valaha is ismertek, 26-szor aktívabb, mint a (szintetikus) fenol.” (W.H. Martindale). A természetes fenol, amelyet karvakrol néven ismerünk. A szintetikus fenolokat, mint például a karbolsav, sebészeti eszközök sterilezésére használják a kórházakban, de a szurokfűben található karvakrol még ennél is többet tud: hatalmas erejű antiszeptikus szer!
Az oregánót vagy másik nevén szurokfüvet a hagyományos kínai orvoslásban és népgyógyászatban gyógynövényként használták, és használják ma is láz, hányás, hasmenés, sárgaság és a legkülönfélébb bőrbetegségek, sebek kezelésére. Emellett az egyik legnépszerűbb fűszernövényünk, hiszen ételeinknek utánozhatatlan ízt kölcsönöz.
Európában főleg emésztésserkentőnek, köhögések, megfázások, influenza és mellkasi fájdalmak esetén köptetőként, valamint ízületi gyulladások enyhítésére és a menstruáció serkentésére fogyasztották.
Az emésztésre gyakorolt kedvező hatást az biztosítja, hogy a szurokfű nyugtatja az emésztőrendszer sima izmait, emiatt görcsoldó tulajdonsággal is rendelkezik. Emellett az emésztőrendszer egyes parazitáinak a megszüntetésére is alkalmas lehet. A szurokfű legaktívabb természetes hatóanyaga a karvakrol, amely elősegítheti a nyálkás váladékok felszakadását.
Enyhítheti az orrmelléküreg- és a tüdőgyulladás kellemetlen tüneteit, eltüntetheti a szemölcsöket. Az Oreganol a szurokfű olaja mellett tartalmazza még a kendermag olaját, ami közismerten gazdag egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban. A telített zsírsavak telítetlen zsírsavakkal (egyszeresen telített zsírsavakkal és többszörösen telített zsírsavakkal) való helyettesítése az étrendben hozzájárulhat a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához.
Gyógyászati felhasználása: idegerősítő, fejfájás elleni, nyugtató hatású, fájdalomcsillapító. Már az ókortól köhögéscsillapító szerként is ismert volt. A szurokfűolajjal óvták meg az ételeket a mikrobás fertőzésektől. A szurokfűolaj erős antioxidáns.
Legfontosabb hatóanyagai: rendkívül erős hatású természetes antiszeptikus anyagok! Karvakrol (természetes karbolsav), amely gátolja a baktériumok, gombák, vírusok szaporodását. Timol (természetes monoterpén karbolsav), amely fertőtlenítő hatású, elsősorban a gombák szaporodását gátolja.
Kísérletek: penészgombákat és Staphylococcus baktériumokat kezeltek esszenciális olajokkal, illetve antibiotikumokkal.A vizsgálati eredmények drámaiak voltak. Minden esetben az esszenciális olajok sokkal hatékonyabbnak bizonyultak a kórokozó mikroorganizmusok elpusztításában, mint az antibiotikumok. Ez az aromás esszencia (szurokfű) majdnem mindig a vezető helyen áll. A legaktívabb olajok között a szurokfű a legkiválóbb a legkiválóbbak között.
Az Oreganol belső alkalmazása: megfázás és influenza. Erősíti az immunrendszert. Segít csökkenteni a megfázás és az influenza különböző fajtáinak tüneteit, csökkenti a (nyálkahártyák) vérbőségét/duzzadtságát, az izomfájdalmat, a lázat és a fejfájást. Torokfájás, légcsőhurut, tüdőgyulladás. Csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat, mind a bakteriális, vírusos, gombás fertőzéseket is segít leküzdeni. Köhögéscsillapító tulajdonságú. Ínyfertőzések és fogfájás. Emésztési problémák.
Az Oreganol külső alkalmazása: láb- és körömgombásodás. Candida. Ízületi fájdalmak és gyulladások. Hajkorpásodás és bőrviszketés, aknék. Rovarcsípések, horzsolások. Fülfertőzések.
Bízhat a szurokfűolaj minőségében! Magas karvakrol tartalmú: 75%. Bizonyítottan tiszta: természetes alapanyagból, és mentes az adalékanyagoktól és a vegyszerektől. Származása: az Oreganol a legjobb szurokfűből készült. Organikus alapú: az Oreganolban használt kendermag olaj gazdag telítetlen zsírsavakban. Erős: az Oreganol erős, 1:4 arányszámú szurokfűolajat tartalmaz a kendermag olaj mellett.
Zsiradékok csoportosítása: az egészséges étrend összeállításánál nemcsak a teljes zsírmennyiség a fontos, hanem a különféle zsírsavak milyensége és aránya is. A zsírsavakat 3 fő csoportra tudjuk osztani, annak alapján, hogy kémiai felépítésükben tartalmaznak-e kettős kötéseket. Ennek értelmében beszélhetünk: telített zsírsavakról, egyszeresen telítetlen zsírsavakról, többszörösen telítetlen zsírsavakról.
Transzzsírok: a transzzsírok a természetben csak a kérődző állatok emésztése során keletkeznek, a növényi olajok részleges hidrogénezése, finomításakor és keményítésekor, valamint sütéskor, az olaj túlhevítése alkalmán jönnek létre.
Fogyasztásukat ajánlott csökkenteni!
WHO – napi energiabevitel maximum 1%-a származhat transzzsírokból nemzetközi táplálkozási ajánlások ennél magasabb szintet, az energiabevitel maximum 2%-t javasolják.
Káros transzzsírsavak: túl zsírosak a kelet-európai gyorsételek: Kelet Európa – Magyarország, Bulgária, Csehország, Lengyelország – különösen rossz eredményt ért el a felmérésben, a KFC itt vásárolt sült csirkeszárnya és sült krumplija a teljes zsírtartalomhoz viszonyítva 29-34 %-nyi transzzsírsavat tartalmazott, ami legalább annyira rossz arány, mintha ugyanezt a menüt az Egyesült Államokban vásároltuk volna. A Magyarországon mért pontos érték 32% volt.
Napi ajánlott zsírbevitel: a napi bevitt kalória 30-40%-ban kell, hogy zsírból álljon. Például, ha napi igényünk 2000 kalória, (átlagos felnőtt ember napi energiaszükséglete), akkor az ajánlott zsírbevitel 78-91 g között mozog. Általánosságban: 1 g zsírt jelent testtömeg kilogrammonként naponta, de maximum 80 g.
Transzzsírok káros hatásai: 1 g helyett 5 g transzzsírsav napi bevitel esetén —> 23%-al nagyobb eséllyel alakulnak ki szív- és érrendszeri problémák. A transz-zsírsavak fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek, az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát, kedveznek egyes gyulladások, az inzulinrezisztencia, a hasi elhízás, a szívritmuszavarok, a cukorbetegség és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának is, így a transzzsírsav fogyasztásból eredő egészségügyi kockázat mértékének csökkentése, illetve az élelmiszerek transz-zsírsav mennyiségének kontrollja prevenciós feladat.
Omega 3 zsírsavak: az Omega-3 és az Omega-6 zsírsavak ideális aránya az étkezésünkben 1:3 lenne, de sajnos ehelyett az 1:15, sőt az 1:30 arány. A szervezet biológiai, genetikai fejlődése nem tudja követni a modern élelmiszerek által megtestesített táplálkozást. Ajánlott napi fogyasztás: 2000 mg Omega-3, 6000 mg Omega-6.
Mi az oka a rossz Omega-3:Omega-6 aránynak? Növényi és állati zsíradékok, vaj, margarin, disznó-, kacsa-, libazsír Napraforgó-, oliva-, kukorica-, repceolaj.
Miért fontos számunkra az 1:3 vagy annál jobb Omega-3:Omega-6 arány? Az omega-6 túlsúlya csökkenti a sejtmembrán átjárhatóságát. Az étrendi omega-6 linolsav (LA) a szervezetben omega-6 arachidonsavvá (AA) alakul át, amelyet a sejtmembránjaink tárolnak. Az omega-6 arachidonsavból (AA) előállított bioaktív alkotóelemek felelősek mind az akut gyulladás megindításáért, mind a krónikus gyulladás folytatódásáért a szervezetben, ami számos életmóddal kapcsolatos egészségügyi problémát okozhat. Az omega-6 erősíti, míg az omega-3 gátolja a gyulladásos folyamatokat. Az omega-3 zsírsavak a sejtjeinken belül több jelátviteli folyamaton keresztül csökkentik a gyulladásos folyamatokat.
A gyulladás a test azonnali reakciójának része a fertőzésre vagy sérülésre, de az ellenőrizetlen gyulladás károsítja a szöveteket. Valójában a kontrollálatlan gyulladás fontos szerepet játszik olyan betegségek patológiájában, mint az asztma, reumás ízületi gyulladás és az atherosclerosis. Az omega-3 zsírsavak azon képessége, hogy befolyásolják az arachidonsav anyagcserét, a javasolt gyulladásgátló hatásuk középpontjában áll.
A különböző betegségekben az alábbi arányok átlépése esetén drasztikusan megnő a kockázat: rheumatoid arthritis Ω3/Ω6 1/3, asztma Ω3/Ω6 1/5, szív- és érrendszeri betegségek Ω3/Ω6 1/4, vastagbélrák Ω3/Ω6 1/3.
Az Omega-3 és Omega-6 helyes 1:3 aránya: helyreállítja a gyulladásos folyamatokat. Javítja a sejtek normál működését. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Összetevők: Omega-3 halolaj, AquaCelle GP1 (kókusz olaj, oliva olaj, citrus olaj, poliglicerol-poliricinolát, zsírsavak mono- és digliceridjei, lecitin, E-vitamin), oregáno (szurokfű) olaj.
Javasolt adagolása:
Külsőleg: Felnőtteknek: Naponta 10-20 csepp többször is alkalmazható az érintett területen.
Belsőleg, szájon keresztül: Felnőtteknek: Fertőzések kezelésére 5 csepp, naponta 3-5 alkalommal. Megelőzésképpen 1-3 csepp javallott naponta. Cseppentse az Oreganol-t a szájába, majd igyon utána folyadékot, vagy keverje el gyümölcslében, tejben!
Kiszerelés: 20 ml.