A feketekömény szinte minden területen segít

A növény magjának hatóanyagai párját ritkítóan széles skálán segítik egészségünk megőrzését az immunrendszertől a gyomron és a májon át a bőrig.

A fekete kömény (Nigella sativa) a boglárkafélék családjába tartozó, 20-40 centi magasra megnövő egyéves növény, ismerhetjük kerti katicavirágként is. Őshazája Észak-Afrika és Nyugat-Ázsia, de térségünkben is termesztik, gyógyhatását pedig már évezredek óta alkalmazza az emberiség. Ehhez a magját használják fel, manapság az ebből sajtolt olaj népszerű étrend-kiegészítő. De mire is jó a feketekömény?

Az ókori keleten számtalan területen alkalmazták a légzőrendszertől a gyomron, vesén és májon át keringésig és az immunrendszer erősítéséig. Nagy becsben tartották, Tutanhamon sírjában is találtak feketekömény magot. Közép-Európában elsősorban a szoptatós anyák tejtermelésének fokozására, valamint felfúvódás ellen használták, és számos gyógyhatását a modern tudomány is alátámasztja. E szerint a feketekömény a teljesség igénye nélkül:

  • támogatja az immunrendszer működését;
  • gyulladáscsökkentő;
  • erős baktérium- és vírusölő hatású;
  • elősegíti az egészséges bél-mikrobiom épülését;
  • csökkenti az asztmás rohamok számát és lefolyását;
  • serkenti az emésztést;
  • gátolja a puffadást;
  • szélhajtó;
  • kezeli a pattanásokat, aknékat és több bőrbetegség tüneteit.

Mindemellett a feketekömény segíti a máj regenerációját, illetve immunerősítő, gyulladáscsökkentő, baktérium és gombaölő hatása okán pedig az őszi-téli időszakban kifejezetten előnyös lehet a náthás megbetegedések elkerülésében.