Így gyógyít és regenerál az uborka
Az uborka támogatja az immunrendszer működését, segíti a méregtelenítést, regenerálja, hidratálja, élénkíti a bőrt, javítja az emésztést, szabályozza a vérnyomást és a vér cukorszintjét, és alacsony kalóriatartalma miatt remek választás fogyókúra esetén.
A tökfélék családjába tartozó uborka a Himalája déli lejtőiről származik, de már nagyon korán, a Kr.e. X. évezredben is tenyésztették, számos nemesített változata pedig manapság a világ legtöbb táján megtalálható. Szeretjük nyersen, savanyítva, kovászolva, hatóanyagai okán felhasználható kozmetikumként, és nem utolsó sorban remek élettani hatásokkal bír.
Az uborka gazdag A-, B- és C-vitaminban, káliumot, vasat, foszfort, kalciumot, magnéziumot tartalmaz nagyobb mennyiségben, illetve rostokat, béta-karotint, valamint több, az egészségmegőrzésben hasznos fitokemikáliát. A teljesség igénye nélkül az uborka:
- támogatja az immunrendszer működését;
- segíti a méregtelenítést;
- alacsony kalóriatartalma miatt remek választás fogyókúra esetén;
- regenerálja, hidratálja, élénkíti a bőrt;
- javítja az emésztést;
- szabályozza a vérnyomást és a vér cukorszintjét;
- hidratálja a szervezetet;
- enyhíti a leégés és rovarcsípések okozta panaszokat;
- erősíti a körmöket és a hajat;
- támogatja az ízületeket.
Az uborka hatóanyagainak nagy része a héjában és a magokban található, ezért érdemes hámozatlanul fogyasztani. Már akkor ha bio termékről van szó, ugyanis a növényvédő szerek maradványai is a héjban halmozódnak fel, illetve választhatunk az étrend-kiegészítők polcairól is olyan termékeket, amelyek természetes formában kínálják az uborka jótékony hatásait.