Így gyógyít és regenerál az uborka

Az uborka támogatja az immunrendszer működését, segíti a méregtelenítést, regenerálja, hidratálja, élénkíti a bőrt, javítja az emésztést, szabályozza a vérnyomást és a vér cukorszintjét, és alacsony kalóriatartalma miatt remek választás fogyókúra esetén.

A tökfélék családjába tartozó uborka a Himalája déli lejtőiről származik, de már nagyon korán, a Kr.e. X. évezredben is tenyésztették, számos nemesített változata pedig manapság a világ legtöbb táján megtalálható. Szeretjük nyersen, savanyítva, kovászolva, hatóanyagai okán felhasználható kozmetikumként, és nem utolsó sorban remek élettani hatásokkal bír.

Az uborka gazdag A-, B- és C-vitaminban, káliumot, vasat, foszfort, kalciumot, magnéziumot tartalmaz nagyobb mennyiségben, illetve rostokat, béta-karotint, valamint több, az egészségmegőrzésben hasznos fitokemikáliát. A teljesség igénye nélkül az uborka:

  • támogatja az immunrendszer működését;
  • segíti a méregtelenítést;
  • alacsony kalóriatartalma miatt remek választás fogyókúra esetén;
  • regenerálja, hidratálja, élénkíti a bőrt;
  • javítja az emésztést;
  • szabályozza a vérnyomást és a vér cukorszintjét;
  • hidratálja a szervezetet;
  • enyhíti a leégés és rovarcsípések okozta panaszokat;
  • erősíti a körmöket és a hajat;
  • támogatja az ízületeket.

Az uborka hatóanyagainak nagy része a héjában és a magokban található, ezért érdemes hámozatlanul fogyasztani. Már akkor ha bio termékről van szó, ugyanis a növényvédő szerek maradványai is a héjban halmozódnak fel, illetve választhatunk az étrend-kiegészítők polcairól is olyan termékeket, amelyek természetes formában kínálják az uborka jótékony hatásait.