Töltődjön fel retekkel!
Az egyik legelső zöldség kiváló forrása vitaminoknak és ásványi anyagoknak, segít beindítani a télen legyengült szervezetet.
A retek apró volt és csípős, amikor Marco Polo megismertette az európaiakkal. Ma már több színben, formában és méretben megtalálható a piacon, a húsvéti sonka mellől sehol nem hiányozhat a hónapos retek. Az egyik első és legkeresettebb primőr zöldség, a téli "húsdiéta" után az újjáéledő föld számtalan kincsét nyújtja.
Úgy tartják, a retek reggel méreg, délben étek, este orvosság, de ezt persze nem kell szó szerint értelmezni. Magas illóolaj-tartalma miatt főleg a fekete retek mellé érzékeny gyomrú emberek számára legalább egy szelet kenyér elfogyasztása javasolt. Enyhén vízhajtó hatású és segít a bélrendszer karbantartásában, de gyomorproblémák esetén nem ajánlott túl sok retek fogyasztása. Illóolajainak köszönhetően gyulladáscsökkentő, és jótékonyan hat az érrendszerre is. Serkenti az epetermelést, elősegíti és szabályozza az emésztést, szerepet játszik az epebetegségek megelőzésében.
Az igazi kincs azonban magas ásványianyag- és vitamintartalma: nagy mennyiségű C-vitaminhoz, A-, B1 és B6 vitaminhoz jutunk a retekből. Található benne magnézium, réz, mangán, kalcium és vas, valamint ez utóbbi felszívódását biztosító folsav. A retek tehát az egyik legjobb eszköz szervezetünk feltöltésére a hosszú tél után.