Az akácméz hazánk legkedveltebb és legkeresettebb mézfajtája, nem véletlenül.
Az egyik legismertebb és egyben legkeresettebb magyarországi fajtaméz. Víztiszta, halványsárga, néha enyhén zöldes árnyalatú akácméz. A jellegzetes akácvirág illatú méz íze egyáltalán nem domináns, sőt inkább lágy és édes. Magas gyümölcscukor tartalma miatt a világ legkevésbé kristályosodó mézeinek egyike (vagyis sokáig folyékony marad).

Világos, a sárgás áttetszőtől a zöldessárga enyhén opálosig terjedhet. Kellemesen édes, lágy, enyhén illatos, jellegzetes akácvirág illattal. Hosszú ideig folyékony marad, nehezen kristályosodik. Magas fruktóztartalmú, alacsonyabb a glükóztartalma, mint más mézfajtáknak.
Köhögéscsillapító, gyomorsavtúltengésre javallott, erősíti az immunrendszert, májregeneráló hatással bír.

Sokoldalú felhasználás: Fogyasztható önmagában, de kiválóan alkalmas ételek és italok ízesítésére, sütemények, desszertek készítéséhez is.
Könnyen emészthető: A gyomorra kíméletes, ezért cukorbetegek számára is fogyasztható mértékkel.
Természetes gyógyhatások: A népi gyógyászatban régóta használják köhögés, gyomorsavtúltengés, emésztési zavarok ellen.

Az akácméz 2014 óta Hungarikum, azaz a magyar nemzeti értékek közé tartozik.
Magyarországon a méztermelés legnagyobb részét ez a méz adja.
A méhek a tavaszi akácvirágzás idején gyűjtik a nektárt, ahonnan jellegzetes ízét és illatát kapja.

Az akácméz nemcsak finom, de rendkívül értékes táplálék és gyógyhatású élelmiszer is. Sokoldalúan felhasználható, mértékkel fogyasztva pedig hozzájárulhat a szervezetünk egészségéhez.
Csodarét termékek »

Címkék:

csodarét