Magyarországon csomagolt, minőségi fűszer.
Dél-Ázsiában őshonos, nagy, sötétzöld, ovális leveleket növesztő, kellemes, szegfűszegre emlékeztető illatú, pikáns ízű fűszernövény.

A meditterán konyha klasszikus fűszere, a pesto, az insalata caprese, a pizza margherita elmaradhatatlan ízesítője. Főleg saláták, zöldséges ételek és öntetek fűszerezésére használják, de igen sokoldalúan használható levesek, (különösen fehér babból készült) főzelékek, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez is.

Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül.

Élettani hatása: A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használják, afrodiziákumnak tartják. Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák.
Erdészné termékek »

Címkék:

erdészné