A basmati rizs egy főként India, Pakisztán és Nepál területén termesztett fajta, amely hosszú és vékony szemeiről ismert.
Közepes a glikémiás indexe (56 és 69 között), így kevésbé emeli a vércukorszintet
Fontos B-vitaminokat tartalmaz. Segít a szív, az izmok és az idegrendszer normális működésének fenntartásában. A rostjai segítenek csökkenteni a koleszterin- és a vércukorszintet. A basmati rizs az egyik legfinomabb rizsfajta, amikor rizsköretről van szó. Főzés során a rizs-szemek a kétszeresükre nőnek.

Elkészítése hagyományosan:
Mossuk meg jól a rizst hideg vízben. Folyó víz alatt, alaposan, amíg teljesen tiszta, már nem tejszerű lesz az öblítő víz.
Áztassuk be a rizst hideg vízbe legalább fél órára.
Egy közepes edényben forraljunk fel vizet és sózzuk ízlés szerint. A víz mennyisége attól függ, hogy mennyire akarjuk puhára főzni a rizst. Mindig a csomagolt száraz rizshez kell viszonyítani, 1 bögre rizshez 1,3 bögre víz keményebb, míg 1,4 bögre víz puhább basmati rizst fog eredményezni. A magyar ízlés kevésbé szereti a kemény rizst, ezért azt javaslom, hogy először 1:1,4 vagy inkább 1:1,5 aránnyal kísérletezzünk.
Szűrjük le a rizsről az áztató vizet és tegyük át a forrásban lévő vízbe. Nagy lángon főzzük, amíg a víz ismét felforr, ekkor fedjük le és vegyük le a lángot a lehető legkisebbre. Ne keverjük meg a rizst!
Főzzük 11 percig, majd kapcsoljuk le alatta a lángot (vagy villanytűzhely esetén húzd félre), és hagyjuk 5 percig pihenni.
Egy villával lazítsuk fel és tálalható.

Elkészítése egyszerűen:
Egy nagy lábasban forraljuk fel jó adag vizet, legyen legalább a rizs mennyiségének a 10-szerese. Ízlés szerint sózzuk.
Amikor a víz forr, tegyük bele a jól megmosott rizst. Ennél a módszernél nem kell a rizst előzőleg áztatni.
Lefedett edényben, a legkisebb elérhető hőmérsékleten főzzük a rizst 11 percig.
11 perc után szűrjük le, mint a főtt tésztát. Azonnal tálalható.
Maestro Pietro termékek »

Címkék:

maestro pietro