Az eritrit vagy eritritol tulajdonságai kiválóak, egészséges alternatívát jelentnek a répacukor kiváltására. Ugyanúgy használhatjuk süteményeink, desszertjeink, lekvárjaink, de akár a reggeli kávénk, teánk édesítéséhez is.
Szacharóz pótlására is használják, nem csak édesítőszerként, hanem összetevőként az alacsony fűtőértékű és cukortartalmú termékekben is.
Az eritritol az úgynevezett cukoralkoholok osztályába tartozó vegyület. A legismertebb cukoralkoholok közé tartozik például a xylitol, a szorbitol és a maltitol is, hogy csak néhányat említsünk közülük. Ám az eritrit mintha sok mindenben eltérne a többi cukoralkoholtól:
Sokkal kevesebb benne a kalória.
Nem emeli meg a vércukor- és az inzulinszintet
Nem táplálja a szájüregben élő baktériumokat.
Összehasonlításképpen: a normál asztali cukor grammja 4 kalóriát tartalmaz, a xilitol 2,4-et az eritritol pedig mindössze 0,24-et.
Az emberi test nem rendelkezik az eritritol lebontásához szükséges enzimmel. Miután elfogyasztottuk, bekerül a véráramba, majd a vizelettel együtt kiürül a szervezetből.
A eritritol kalóriatartalma mindössze 6%-a a cukorénak, az édesítő hatása viszont annak kb. 70%-a.
Az eritritol kalória tartalma: 100g-ban 0kcal.
Az eritritol glikémiás indexe: alacsony.